KjempebølgeTSUNAMI

Ordet tsunami kommer fra japansk og betyr havnebølge (Tsu = havn og nami = bølge)

En tsunami oppstår oftes etter et undersjøisk jordskjelv - det som skjer da er at de platene jorda er delt inn i, som ligger oppå en bevegelig mantel, beveger seg: I grensen mellom disse platene kan det oppstå store spenninger som fører til rystelser i jordskorpa. Om jordskjelvet er undersjøisk, hever havbunnen seg - det samme gjør vannet. Et kraftig skjelv er grunnlaget for en tsunami fordi vannet som hever seg forplanter seg som en bølge. Bølgen kan ha en fart på opptil 800 km i timen ute på havet - når tsunamien kommer inn på grunt vann, bremser den og bølgen blir kortere og høyere. det som treffer land, kan være en bølge som er flere titalls meter høy som treffer med stor kraft.

Noen områder kan få et varsel im hva som kommer til å skje ved at vannet trekker seg tilbake før selve bølgen kommer.

Kilde: www.nyskjerrigper.no/artikler/2005/januar/hvordan-oppstaar-en-tsunami

Kjente tsunamier
Thailand, 2004:
26. desmber 2004 utløste en serie med kraftige jordskjelv en rekke store bølger som traff kysten av Indonesia, India, Sri Lanka, Maldivene, Malaysia og Thailand. Da bølgene først traff, døde ca. 4500 mennesker, mens svært mange var savnet.
Etterhvert ble antallet døde anslått til å være rundt 200 000.
Siden landene som ble hardest rammet alle er populære ferieparadis, var svært mange av de omkomne og savnede, europeiske turister.
Mange av de døde, omkom i ettertid p.g.a. forurensing av drikkevannet, spredning av sykdom og skader.

Messinastredet, 28. desember 1908
Et jordskjelv med styrke 8,1 på Richters skala

Se også